Oh, is dat ook techniek?

 

“Kijk eens om je heen. Dan zie je allerlei spullen zoals meubels, apparaten, gereedschappen, gordijnen, en nog veel meer. Heel verschillende zaken, die één ding hetzelfde hebben: ze zijn allemaal een keer uitgevonden. Alles dat niet tot de natuur hoort, is ooit een keer bedacht en gemaakt”

 

Maar het klopt wel! Alles dat je om je heen ziet en dat dus NIET tot de natuur behoort, dat is techniek. Nou ja..., of het is gemaakt met behulp van techniek. Want, kun je nou zeggen dat soep techniek is? Nee. Maar er komt wel heel veel techniek aan te pas om een bord soep voor je neus te krijgen. En hetzelfde zouden we kunnen zeggen van koffie, thee, limonade, schoensmeer, olie, speelgoed en het bord waar de soep in kan! Laten we die soep nou eens als voorbeeld nemen. Wat moet er allemaal gebeuren voor die soep op tafel staat? Laten we dat eens bekijken voor bijvoorbeeld de 'groentensoep'.


In groentensoep zitten groenten, zoals knolselderij, wortel, prei en dergelijke. Maar er zit ook water en plantaardig of dierlijk vet in. En dan zul jij nu onmiddellijk zeggen, “ja, maar groenten is natuur!” En dat klopt! Maar om het allemaal gemakkelijker te maken zijn er (zoals je misschien wel weet) boeren en tuinders voor nodig om onze groenten in grote hoeveelheden te verbouwen. En daar is weer techniek voor nodig zoals tractoren, tuingereedschappen, bewateringsmachines, transportmiddelen zoals vrachtauto's en bijvoorbeeld spoorwagons...., en, oh ja, electriciteit en gas voor het verlichten en verwarmen van de kassen in het Westland. En ga zo maar door! En wat denk je van water en bemesting om de planten te laten groeien?


Water?

Oh ja! WATER! Ook zoiets waar je niet altijd bij stilstaat. Hoe komt dat uit de waterkraan en hoe komen de waterleidingbuizen in de grond? Daar is techniek voor nodig. Zoals bijvoorbeeld, waterpompen, graafmachines en buizen en gereedschappen. Denk daar maar eens bij na als je straks weer je tanden poetst!

Er komt dus echt niets tot stand zonder de techniek. En er wordt niets gemaakt zonder de hulp van mensen met de kennis van techniek.

Zo zie je maar! Techniek is overal, om ons heen, te zien. Dagelijks zien we om ons heen de producten die dankzij de techniek zijn gemaakt.

 

OH, IS DAT OOK TECHNIEK?

Zie ook de andere pagina's van “Oh, is dat is ook techniek”