Een mooie baan in de techniek

 

Nederlandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen

Tot 2018 30.000 nieuwe technici nodig, ben jij één van hen?

 

Nederland verdient veel geld met de export. Een belangrijkonderdeel van die export is de (maak)industrie, en daar zijn we in de Achterhoek zeer sterk in. Om sterk te blijven zijn de komende jaren veel technici nodig om deze mooie producten te ontwikkelen en te maken. Hieronder een overzicht van plannen die ze in Europa, in Nederland maar ook in de Achterhoek hebben gemaakt.

 

Europa met Horizon 2020 

Horizon 2020 is het grootste onderzoek en innovatie op EU-programma ooit met bijna € 80.000.000.000 beschikbare financieringsbronnen in 7 jaar (2014-2020) en in aanvulling op de particuliere investeringen dat dit geld zal aantrekken. Het belooft meer doorbraken, ontdekkingen en wereld-primeurs door het nemen van goede ideeën vanuit het laboratorium naar de markt.

  

Nederland met 9 Topsectoren

De Nederlands overheid heeft samen met onderwijs en bedrijfsleven 9 sectoren uitgezocht waarin ze extra gaan investeren. Het zijn sectoren waar Nederland al goed in is. Korte video impressie van de 9 TOPSECTOREN

 

BÈTAMENTALITY?

BètaMentality is een model dat de doelgroep jongeren van 12 t/m 24 jaar indeelt in vier groepen. Kijkend door de bril van BètaMentality ontdek je dat ‘de jongere’ niet bestaat en ontmoet je vier bètatypes die onderling sterk verschillen in hun houding ten aanzien van de bètatechnische wereld en die dus ook elk hun eigen aanpak vergen en ook verschillende beroepen zoeken in één van de zeven BÈTAWERELDEN.

Bij al die topsectoren kun je niet zonder techniek. Je kunt techniek samenvatten in de 7 BETAWERELDEN, bekijk de video maar eens.

Bij elk van die werelden horen bepaalde functies/beroepen. Kijk hier maar eens.

Maar welke beroepen ontstaan er binnenkort?

De eerste ideeën zijn hier verzameld.

  

TechniekTalent.nu

Heeft als doel: Meer instroom en behoud van [jonge] mensen in de techniek. Ze ondersteunen daarvoor verschillende activiteiten. Bijvoorbeeld: 

Girlsday Op donderdag 24 april 2014* vindt de landelijke Girlsday plaats! Een initiatief van VHTO om in samenwerking met bedrijven en scholen jonge meisjes van 10 tot 15 jaar kennis te laten maken met bèta/techniek en ICT. Ze krijgen de kans een kijkje te nemen in de fascinerende wereld van bètawetenschap en technologie en ontmoeten (vrouwelijke) professionals die in deze sectoren werken!
junior vakkanjers De Junior VakkanjerWedstrijden zijn techniekwedstrijden voor derde- en vierdejaars vmbo-leerlingen die graag willen laten wat ze kunnen. Met de Junior VakkanjerWedstrijden ontdekken leerlingen wat zij met hun creativiteit, vakmanschap en spirit kunnen maken. Ook het Metzo College doet mee!

 

MBO opleidingen

Er zijn meer dan 10.000 opleidingen in het MBO.

MBO START Voor technische opleidingen in het Middelbaar beroepsonderwijs. Maar je kunt hier ook terecht voor veel andere MBO opleidingen.
Beroepen in Beeld Om een beeld te krijgen wat voor werk er bij een beroep hoort kun je een aantal filmpjes selecteren en die dan bekijken.